ការហៅឈ្មោះនំ
តាមបវេណីរស់នៅ ៖
នំបញ្ចុកមានឈ្មោះដើមថា
នំប៉ែនចុក
គឺជានំដែលគេយកម្សៅសម្រស់ទៅស្ងោរ
ហើយបុកលាយទឹករួចយកទៅច្រកក្នុងប៉ែនទើបយកស្នូលឈើ
ចុកសង្កត់
ដើម្បីរោយទម្លាក់ជាសរសៃក្នុងទឹកពុះឲ្យឆ្អិនបន្ទាប់មកគេស្រង់
ចាប់ជាចង្វាយៗដាក់ជាល
ឬកញ្ច្រែងទុកឲ្យស្រស់ទឹក។
ក្រោយមកគេហៅកាត់ៗថា
នំបញ្ចុក
មិនខុសអីពីពាក្យខ្មែរជាច្រើន
ដោយបានហៅកាត់ៗដូចជា
ជើងក្រាន
ក្លាយ ចង្ក្រាន,
ជាន់ដើរ
ក្លាយជណ្តើរ,
កាន់ជ្រែង
ក្លាយកញ្ច្រែង,
កាន់ត្រក
ក្លាយ កន្ត្រក,
ពីរថែមដប់
ក្លាយពីរដណ្តប់។ល។
តាមរឿងព្រេងនិទានដែលទាក់ទងនឹងប្រវត្តិនំបញ្ចុក
មានសេចក្តីដំណាលថា
នៅនគរធារាធិបតី
(សព្វថ្ងៃជាតំបន់ទន្លេសាប)
មានអ្នកស្រែពីរនាក់ប្តីប្រពន្ធ
ធ្វើស្រែស្រូវវារចិញ្ចឹមជីវិត
ព្រោះគាត់រស់នៅតំបន់ទឹកលិច
មិនអាចដាំដំណាំស្រូវល្អ
ដូចគេដទៃទៀតបាន។ ស្រូវវារ
ជាស្រូវដែលផ្តល់អង្ករបាយរឹង
មានពណ៌ក្រហមទ្រង់ផ្កាឈូកបន្តិច
ពេលបុកសម្រិតរួចហើយ។
ដោយសារអង្ករនោះ រឹងពេក
ដាំបាយឆីមិនសូវឆ្ងាញ់
អ្នកស្រែក៏បែកគំនិតធ្វើជានំឲ្យមានជាតិទន់បន្តិច
ដើម្បីបរិភោគស្រួលទំពារ
ណាមួយនៅតំបន់ដែលគាត់រស់នៅសំបូរត្រីផង
ទើបនាំគ្នាប្តីប្រពន្ធបង់ត្រីមកធ្វើជាប្រហុក
ធ្វើត្រីឆ្អើរ រក្សាទុកបានយូរ
សម្រាប់ឆីជាអាហារ។
ម្យ៉ាងអង្ករស្រូវវារ
ជាអង្ករដែលអ្នកស្រែ
អាចយកមកធ្វើជានំបញ្ចុក
បានល្អ
ហើយបានច្រើនចំនួនជាងអង្ករស្រូវស្រែធម្មតាទៀតផង។
ថ្ងៃមួយ
នារដូវប្រាំង
ទំនេរពីការងារនៅស្រែ
អ្នកស្រែជាប្រពន្ធបានបុកអង្ករស្រូវវារបានបែកគំនិតយកអង្ករស្រូវវារធ្វើជានំសរសៃចាប់ជាចង្វាយ
រួចហើយក៏ស្រូបនឹងទឹកសម្លប្រហើរត្រីឆ្អើរ
ដាក់ប្រហុក ខ្ទិះដូង
ថែមល្បោយបន្លែ
ដែលគាត់បេះបាននៅតាមវាលស្រែ
ឬក្នុងចំការក្រោយផ្ទះ។
លុះអ្នកស្រែជាប្តីពិសារហើយកើតជំងឺរាគរូស
ព្រោះនំបញ្ចុកនោះ
ធ្វើអំពីអង្ករត្រាំទឹកយូរ
មួយវិញទៀត
ដោយសារបន្លែស្រស់ខ្លះបេះពីព្រៃមានជីវជាតិជូរ
ឬត្រជាក់ ដូចជា ល្ហុង
ត្រួយត្រកួនស្រស់
ត្រួយកន្ធំធេត ផ្កាកំប៉ោក
ផ្កាស្នោជាដើម ទើបអ្នកស្រែជាប្រពន្ធ
បែកគំនិត បន្ថែមត្រយូងចេក
ជាជំនួយ ជាល្បោយនំ ពិសាហើយ
ក៏លែងរាគរូសដូចមុនទៀត។
គាត់បានប្រតិស្ឋនាម
ឲ្យនំនោះថា នំសរសៃស្រូវវារ។
នៅពេលដែលអ្នកស្រែយើង
ធ្វើនំសរសៃស្រូវវារនេះម្តងៗ
គាត់តែងយកម្រាមដៃ ជាចង្កើះ
ស្រវាចាប់នំបរិភោគ
បញ្ចុកមាត់ជាទម្លាប់ធម្មតា
តាមជីវភាពរស់នៅបែបអ្នកស្រែក្រីក្រ
ហើយតែងដួសផ្ញើញាតិសន្តានក្នុងភូមិឲ្យពិសាឆ្ងាញ់មាត់គ្រប់គ្នាមិនសូវលោះពេល។
លុះភ្លក្សស្នាដៃរបស់គាត់ហើយឃើញថាឆ្ងាញ់
អ្នកស្រុកក៏បានមកសុំរៀនក្បួនធ្វើនំ
និងក្បួនធ្វើទឹកសម្លស្រូបពីគាត់
ដើម្បីយកទៅផ្សំឆ្នៃធ្វើទឹកសម្លកំដរនំឆីតាមផ្ទះ
តាមភូមិ
តាមចំណូលចិត្តរៀងៗខ្លួនជាបន្តៗរៀងមក។
លុះចាស់ជរាបន្តិចទៅ
អ្នកស្រែទាំងពីរនាក់ប្តីប្រពន្ធ
មិនអាចប្រកបរបរធ្វើស្រែបាន
ព្រោះគ្មានកូនចៅ
បន្តការងារក្នុងស្រែជំនួសគាត់
អ្នកស្រែទាំងពីរ ក៏ដូរមុខរបរ
មករែកនំលក់នំបញ្ចុក
លក់តាមភូមិតិចតួច
ដើម្បីចិញ្ចឹមជីវិតរៀងរាល់ថ្ងៃ
តាមដំណើរជីវិតសុចរិតរបស់គាត់។
នៅថ្ងៃមួយ មានរាជកុមារវ័យប្រមាណ
៧វស្សា នាំពលសេនា
ជិះសេះដើរលេង នៅតាមស្រុកភូមិ
បានប្រទះឃើញ អ្នកស្រុកចោមរោម
អ្នកស្រែលក់នំសរសែស្រូវវារ
ហើយអួតថាឆ្ងាញ់មាត់គ្រប់គ្នា
ក៏ចង់សាកមើលនឹងគេដែរ។
តែដោយតំបន់នោះ មានភាពក្រីក្រ
គេឆីនំសរសែស្រូវវារ
នឹងម្រាមដៃគ្រប់ៗគ្នា
ម្ល៉ោះហើយរាជកុមារក៏ប្រែចិត្តរារែក
មិនហ៊ានសាកល្បង
ព្រោះខ្លាចប្រឡាក់ដៃ។
រីឯអ្នកស្រែទាំងពីរ
កាលបើបានដឹងថា រាជកុមារ
ចង់សោយនំរបស់ខ្លួន
ក៏ទូលសុំឲ្យស្នំឯក
ដែលជាមេដោះ របស់រាជកុមារ
យកដៃចាប់នំសរសៃស្រូវវារ
បញ្ចុករាជកុមារយើង។
ដោយការចង់ដឹង
នូវរសជាតិសម្លដ៏សែនឈ្ងុយឈ្ងប់ប្លែកធម្មតា
រាជកុមារក៏យល់ព្រមឲ្យស្នំឯកបញ្ចុក។
ពេលនេះ រាជកុមារយើង
ក៏មានសេចក្តីសោមនស្សនឹងរសជាតិ
នំសរសៃស្រូវវារ
ដ៏ឆ្ងាញ់មួយចាននោះក្រៃលែង
ព្រមទាំងប្រទានរង្វាន់មួយចំនួនដល់អ្នកស្រែដែលធ្វើនំឆ្ងាញ់។
នៅពេលរាជកុមារយាងត្រឡប់ទៅរាជវាំងវិញក៏តែងទទូចឲ្យព្រះមាតាតាមរកទិញ«នំដែលស្នំបញ្ចុក»
នោះពីអ្នកស្រែ
យកមកសោយនៅក្នុងរាជវាំង។
ដោយសារខ្ជិលដេញស្នំ
ឲ្យរត់ទៅទិញនំ ពីអ្នកស្រែ
រៀងរាល់ព្រឹកឲ្យរាជបុត្រជាទីស្រឡាញ់
ព្រះរាជមាតាក៏បញ្ជាឲ្យសេនាទៅគាស់ហៅ
អ្នកស្រែទាំងពីរនាក់ប្តីប្រពន្ធមកធ្វើនំសម្រាប់រាជកុមារសោយប្រចាំរាជវាំងរៀងរហូតទៅ។
ចំណេរតមក ឈ្មោះ «នំសរសៃស្រូវវារ»
ក៏លែងមាននរណាហៅតទៅទៀតដែរ។
គេទម្លាប់នាំគ្នា ហៅថា
«នំដែលស្នំបញ្ចុក»
ជាជំនួសវិញ
យ៉ាងប្រជាប្រិយ យូរក្រោយមកទៀត
ក៏ត្រូវគេហៅកាត់ៗ ខ្លីៗថា
«នំបញ្ចុក»
បន្តរៀងរហូតមកដល់សព្វថ្ងៃនេះ៕
ប្រភពពី៖
អ្នកស្រី កែវ
ច័ន្ទបូរណ៍
No comments:
Post a Comment